Prima pagina

ARHIVA - PRESA  

 

Drumarii ameninta cu greva

Vineri, 20 Ianuarie 2006
Imprimare E-mail

Sindicalistii din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) ameninta cu deschiderea conflictului de munca, acestia invocand lipsa unui buget pe 2006 al companiei aprobat de Ministerul Transporturilor, ceea ce face imposibila negocierea salariilor.


Maria Androne, presedintele Sindicatului National Profesional al Drumarilor din Romania (SNPDR), a declarat ca este posibil, ca in luna februarie, cei peste 6.700 de salariati ai CNADNR sa nu mai iasa in strada pentru a-si indeplini sarcinile de serviciu, drumurile ramanand astfel necuratate. Presedintele SNPDR a explicat ca sindicalistii au prelungit, pana la 31 decembrie 2005, contractul colectiv de munca, expirat in iulie 2005. La finalul anului trecut, contractul a fost prelungit iar, pana la 31 ianuarie 2006 si, daca nici pana la sfarsitul acestei luni ministerul nu aproba bugetul, sindicalistii spun ca vor deschide un conflict de munca.
Maria Androne a spus ca sindicalistii au cerut ca, in 2006, salariul minim brut in grila de salarizare a companiei sa creasca de la 330 de lei (3,3 milioane) la 370 de lei (3,7 milioane de lei vechi). Bugetul propus de companie pentru 2006, de 81,9 milioane de lei (819 miliarde de lei vechi), ar acoperi cererile sindicale, dar nu se stie daca aceasta suma va fi aprobata. Androne precizeaza ca 34 la suta dintre muncitorii din cadrul companiei au salariul minim pe economie.
Liderul sindical a afirmat, de asemenea, ca nivelul de salarizare al angajatilor CNADNR reprezinta 65 la suta din salariul acordat in cadrul celorlalte structuri ale Ministerului Transporturilor.

SNPDR cere bugetul in forma propusa

De asemenea, presedintele SNPDR a afirmat ca, din octombrie 2005, salariile personalului care deruleaza fonduri comunitare a fost majorat cu 75 la suta, conform legislatiei in vigoare.
Majorarea a fost suportata din bugetul pe anul trecut al companiei, in conditiile in care aceste sume nu fusesera prevazute initial, astfel ca fondurile ramase altor activitati au fost diminuate.
Androne a precizat ca, potrivit statutului companiei si contractului de concesiune cu Ministerul Transporturilor, plata salariilor se face din venituri proprii, nu din banii de la bugetul de stat.
De aceea, sindicalistii cer ca bugetul pe 2006 al companiei sa fie aprobat in forma propusa, care prevede ca, din veniturile proprii, o anumita suma sa fie cheltuita pentru salarii, adica pentru cheltuielile de personal.

Negocieri, saptamana viitoare

Pe de alta parte, din sursele financiare alocate in baza contractului de concesiune, nu pot fi executate toate lucrarile de intretinere curenta si periodica a drumurilor nationale si europene aflate in administrarea CNADNR, spun reprezentantii drumarilor.
Adrian Ionescu, purtatorul de cuvant al Ministerului Transporturilor, nu a vrut sa comenteze situatia de fata, multumindu-se sa ne spuna ca "din cate stiu eu, transportatorii vor avea saptamana viitoare negocieri.
Sindicatul a facut conferinta (care a avut loc ieri - n.r.) in speranta ca vor incepe mai repede negocierile", a explicat Ionescu.» vezi articolul original


sursa:

Drumarii ameninţă cu deschiderea conflictului de muncă

Sindicaliştii din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) ameninţă cu deschiderea conflictului de muncă. Aceştia invocă lipsa unui buget pe 2006 al companiei, aprobat de Ministerul Transporturilor, ceea ce face imposibilă negocierea salariilor.

Maria Androne, preşedintele Sindicatului Naţional Profesional al Drumarilor din România (SNPDR), a declarat că este posibil ca în luna februarie cei peste 6.700 de salariaţi ai CNADNR să nu mai iasă în stradă pentru a-şi îndeplini sarcinile de serviciu, drumurile rămânând astfel necurăţate.

Preşedintele SNPDR a explicat că sindicaliştii au prelungit, până la 31 decembrie 2005 contractul colectiv de muncă, expirat în iulie 2005. La finalul anului trecut, contractul a fost prelungit iar, până la 31 ianuarie 2006 şi, dacă nici până la sfârşitul acestei luni ministerul nu aprobă bugetul, sindicaliştii spun că vor deschide un conflict de muncă.

Maria Androne a declarat că sindicaliştii au cerut ca, în 2006, salariul minim brut în grila de salarizare a companiei să crească de la 330 de lei (3,3 milioane vechi) la 370 de lei (3,7 milioane de lei vechi). Bugetul propus de companie pentru 2006 - de 81,9 milioane de lei (819 miliarde de lei vechi) - ar acoperi cererile sindicale, dar nu se ştie dacă această sumă va fi aprobată.

Androne precizează că 34% dintre muncitorii din cadrul companiei au salariul minim pe economie. Liderul sindical a afirmat, de asemenea, că nivelul de salarizare al angajaţilor CNADNR reprezintă 65% din salariul acordat în cadrul celelorlalte structuri ale Ministerului Transporturilor.

Androne a precizat că, potrivit statutului companiei şi contractului de concesiune cu Ministerul Transporturilor, plata salariilor se face din venituri proprii, nu din banii de la bugetul de stat. Astfel, sindicaliştii cer ca bugetul pe 2006 al companiei să fie aprobat în forma propusă, care prevede ca, din veniturile proprii, o anumită sumă să fie cheltuită pentru salarii, adică pentru cheltuielile de personal.

Pe de altă parte, din sursele financiare alocate în baza contractului de concesiune, nu pot fi executate toate lucrările de întreţinere curentă şi periodică a drumurilor naţionale şi europene aflate în administrarea CNADNR, spun reprezentanţii drumarilor.
Votează, comentează sau trimite mai departe.
Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!