Prima pagina

Comunicat 30 mai 2013

30 mai 2013

 

                           COMUNICAT

 

Sindicatul National Profesional al Drumarilor din România, membru al CNS „Cartel ALFA”, si care reprezinta interesele a peste 1700 de salariati din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din România (CNADNR) protesteaza fata de intentia anuntata de conducerea companiei de reducere a salariilor angajatilor si fata de presiunile care se exercită individual asupra salariatilor de catre conducerea CNADNR.

 

Salariatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri au fost de-a lungul timpului solidari cu bugetul statului. Fondul de salarii alocat la nivelul companiei a scazut procentual de la 22,24% în 2008, la 9,49% în 2013. In prezent veniturile salariale a circa 60% dintre angajatii CNADNR sunt sub 1000 de lei lunar, ceea ce are consecinte sociale si economice foarte grave. Desi muncesc marea majoritate a salariatilor din CNADNR sunt intr-o situatie diperata. Acestia sunt in imposibilitatea de a-si intretine copiii la scoala, rata abandonului scolar fiind in crestere, s-a redus accesul la asistenta medicala, angajatului fiindu-i imposibil sa mai beneficieze de servicii medicale, multi dintre salaraiat si-au pierdut bunurile personale pentru ca nu pot achita ratelor la banci, impozitele si taxele, valoarea acestora depasind veniturile angajatilor.

 

Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor din România  afirma cu respensabilitate faptul ca salariatii CNADNR au fost singuri care au suportat costurile crizei economice si ale reducerilor bugetare,  in timp ce structurile de conducere ale Companiei au refuzat dialogul si nu au putut sa gaseasca solutii de management care sa faca Compania eficienta. Conducerea CNADNR a fost mereu numita pe criterii politice, fara nici o legatura cu expertiza si competentele profesionale.

 

Desi situatia lucratorilor din CNADNR reprezentati de  Sindicatul Naţional Profesional al Drumarilor din România  este dramatica coducerea CNADNR a demart o noua actiune de reducere a salariilor prin negociere individuala, angajatii fiind amenintati ca, in cazul in care refuza sa accepte o noua reducere salariala (din salariile nete care in 60% din cazuri nu depasesc 1000 de lei), vor fi concediati. Angajatilor CNADNR li se cere sa accepte reduceri salariale cuprinse intre 10 si 45%.

 

O alta problema este aceea a impartirii CNADNR in doua structuri: o Agentie de Autostrati pentru directori, unde salariile si beneficiile sunt la nivel european si o structura de intretinere, pentru lucratori, cu salarii sub 1000 de lei lunar.

 

Pentru a atrange atentia asupra abuzurilor la care sunt supusi lucratorii din CNADNR acestia vor incepe o serie de proteste, prima actiune incepand de luni, 3 iunie, prin greva japoneza.

 

CNS „Cartel ALFA” cere Ministerului Marilor Proiecte si Premierului sa se implice de urgenta in rezolvarea chestiunilor de care depinde pastrarea locurilor de munca si mentinerea unui venit salaria legal, care sa le permita oamenilor sa traiasca de pe urma muncii lor.

 

Departamentul Comunicare

CNS "Cartel ALFA"

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!